sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Vaahtokarkit

En millään tahtonut uskoa todeksi, että näistä IHAN OIKEASTI voisi tulla oikeiden kaupan vaahtokarkkien tapaisia koostumukseltaan, mutta uskottava se vaan on! Alkuperäisen ohjeen, jota hieman muokkasin löysin Hellapoliisilta. Tein tuon ohjeen 1,5-kertaisena, kun halusin samalla kertaa kokeilla useampaa eri makua. Mutta yhtä makua ei tällä ohjeella tosin kovin suurta annosta tullut. Laitan tähän alle tuon ohjeen itsekäyttämilläni mitoilla:

Vaahtokarkit

12 liivatelehteä
noin 2,7 dl sokeria
noin 0,4 dl vaaleaa siirappia
0,8 dl vettä
3 munan valkuaista

...Ja minä käytin makuaineina: polka-karkeista tehtyä jauhetta, turkinpippurirouhetta ja appelsiinilimuainesta sekä sitruuna-aromia.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kattilaan sokeri, siirappi ja vesi. Keitä seosta, kunnes se sakenee. Alkuperäisessä ohjeessa sanottiin, että 130-asteiseksi. Jos kotona sattuu olemaan lämpömittari, jolla mitata niin tämähän on helppoa, mutta meillä ei sellaista ole. Ilman mittaria oikean lämmön voi arvioida siten, että tipauttaa tipan seosta kylmään veteen, ja jos se jähmettyy niin silloin seon on riittävän kuumaa. Kinuskin keittelyn perusteella jotenkin odotin, että tähän olisi kulunut pidempikin aika, mutta tosi nopeasti tuo sakeneminen tapahtuikin! Vatkasin seoksen kiehuessa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja tämän jälkeen pusersin liivatelehdistä enimmät vedet ja laitoin ne lasikulhossa mikroon hiukan alle puoleksi minuutiksi sulamaan.

Kaada ohuena nauhana jatkuvasti hyvin vatkaten valkuaisvaahdon sekaan sokeriliemi ja sula liivate. Tämän vaiheen jälkeen jaoin seoksen nopeasti kolmeen eri kulhoon ja yhteen sekoitin monitoimikoneella jauheeksi murskaamiani Polka-minttukarkkeja (juu, juuri niitä perinteisiä valko-punaraidallisia!), toiseen kulhoon valmista turkinpippuri-murskaa ja kolmanteen muutaman tipan sitruuna-aromia ja pari ruokalusikallista tuollaista limukoneeseen tarkoitettua appelsiinilimuainesta. Tämän tilalle voisin kuvitella myös ihan appelsiinimehutiivistettä (tietysti mahdollisimman tiiviissä muodossa, jotta seos ei vety liikaa). Tässä vaiheessa tosissaan kannattaa olla nopea! Seos alkaa jähmettyä hurjan nopeasti!

Sitten lusikoin seokset omiin laakeisiin kertakäyttöalumiinifoliovuokiinsa (laita reilusti tomusokeria pohjalle!) ja tasoittelin pinnat parhaani mukaan. Itselläni tahma oli jo hieman liikaa ehtinyt jähmettyä, joten jäljestä tuli suhteellisen rustiikkisen näköistä :D Mutta eipä tuo makuun vaikuttanut! Laitoin vuokiin kannet päälle ja muutamaksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.Alkuperäisessä ohjeessa käsketään käyttämään seoksen levitysastiaksi lasista vuokaa, mutta itsellä ei sattunut olemaan sopivia kolmena kappaleena. Ja kyllä tuo tahma jähmetyttyään suht hyvin noista alumiinisistakin vuoista irtosi...

Tahman jähmetyttyä aikansa jääkaapissa ripotin päälle melko reilusti tomusokeria ja reunoilta alkaen varovasti rullasin vaahtokarkkilevyt irti vuoista. Lätkäisin levyt tomusokerin päälle ja hieroin sitä niiden pintaan mahdollisimman tasaisesti. Sen jälkeen leikkelin levyt saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi, joita vielä hieman pyöräytin tomusokerissa.

Tosi hyviä olivat, näissä kun oli MAKUAKIN toisin kuin kaupan vaahtiksissa!!! Näistä mauista ehdoton suosikkini oli tuo turkinpippurinen versio :P Avokki puolestaan tykkäsi appelsiinisista. Eivät nuo minttuisetkaan tosin mitään pahoja olleet! Mutta noita turkinpippurisia on kyllä pakko jouluksi tehdä vielä lisää! Ja makuvariaatioitahan näistä saa vaikka minkälaisia! Tekisi mieli kokeilla, millaisia saisin aikaan, kun käyttäisin makuna meiltä kaapista löytyvää hasselpähkinä-makusiirappia... Ehkä jotain kermalikööriäkin voisi kokeilla...? Ja mitenkähän saisin näihin oikein ihanan mansikkaisen maun?

EDIT 3.5.2010: En ole muistanutkaan tänne laittaa näiden tekemisen jälkeen löytämääni parannusideaa! Eteeni osui Kermaruusun vaahtokarkkiohje ja seuraavan kerran kun näitä teen niin tuon ohjeen mukaisesti kyllä pursotan pussilla tuon tahman tomusokeroidulle pellille ja pötkylöiden jähmetyttyä leikkelen ne sopivan mittaisiksi paloiksi niin tulee ulkonäöllisesti paljon kauniimpia namuja :D

4 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Oli hyviä!

Kuovi kirjoitti...

Jeii! Eka kommentti! Kiitos, rakas siskoseni <3

Olga kirjoitti...

Tämähän kuulostaa hauskalta, täytyy joskus kokeilla, koska tykkään kovasti vaahtokarkeista.

Kuovi kirjoitti...

Kiitos, Olga :) Seuraavan kerran kun näitä teen niin hieman vain muutan tuota toteutusta ja pursotan tuon vaahtokarkkitahman pötköiksi pursotuspussilla tomusokeroidulle pellille ja leikkaan sen jähmetyttyään sopivan mittaisiksi paloiksi niin tulee huomattavasti kauniimpia kuin nämä! Kermaruusu oli tehnyt niin täällä: http://www.kermaruusu.vuodatus.net/blog/1071330/vaahtokarkkeja/

Muuten olin kyllä tyytyväinen tuohon käyttämääni ohjeeseen, tuli hyviä nameja ja yllättävän helposti! Ja nuo turkinpippuriset olivat kyllä ihan parhaita!