tiistai 25. helmikuuta 2014

Maidoton dieetti(kokeilu)

Ajattelin tännekin kirjoittaa ylös kokemuksiani otsikon aiheeseen liittyen. Meillä siis epäiltiin jossain vaiheessa pienemmällä tytöllä, kulkekoon täsä blogissa jatkossa vaikkapa nimellä neiti Tomera, maitoallergiaa ja koska tyttö oli tuossa vaiheessa täysimetyksellä jouduin siis välttämään itse kaikkia maitotuotteita. Ruokavaliota jatkoin hieman yli kolmisen viikkoa, minkä jälkeen kuitenkin päädyttiin siihen tulokseen, ettei kyse ole maitoallergiasta vaan todennäköisesti vain herkästä vatsasta.

Alkuun maidoton ruokavalio kuulosti ajatuksena hurjan hankalalta, mutta kun alun jälkeen oli saanut selviteltyä jokapäiväiseen käyttöön liittyvien ruokien maidottomat versiot olikin se yllättävän helppoa eikä lopulta olisi ollut kovinkaan vaikea noudattaa sitä tarvittaessa koko loppuimetyksenkään ajan. Ainut mitä omalla kohdallani huomasin oli se, että minä ja soijan maku emme tule ollenkaan juttuun, mutta onneksi tarjolla on hurjan paljon muitakin tuotteita! Ruoanlaitossa tykkäsin ruokakerman tilalla käyttää kaurapohjaisia kermoja (esim. Oatly), itse asiassa tekivät ruoasta hurjan maukasta :) Makeiden herkkujen korvaus oli myöskin helppoa: vaniljakastikkeen tilalla käytin Oatlyn kaurapohjaista tuotetta ja jäätelönä tykkäsin eniten Ingmanin R-ice vaniljajäätelöstä (riisipohjainen). Kerran tein pannaria ja käytin siihen puolestaan mantelimaitoa. Mistään en kokenut oikeastaan jääväni paitsi, kaikkeen löytyi joko korvaava tuote tai sitten sain suunniteltua ruoan siten, ettei siihen maitoa tarvinut lisätä. Leivottaviakin keksi aika helposti myös maidottomia versioita, esim. kaura-omenapaistos ja kääretorttu hillo/marjatäytteellä ovat jo ihan luonnostaankin maidottomia :)

Vaikeimpia olivat oikeastaan kaikki valmisruoat. Aika monessa maitoproteiinia jossain muodossa on, joten selvitys oli alkuun melkoista salapoliisityötä. Onneksi tosi monella suuremmalla valmistajalla on nettisivuillaan myös erikoisruokavalion mukaisia suodattimia, joilla voi hakea myös maidottomat vaihtoehdot hurjan näppärästi! Itse tein vielä niin, että tallensin sopivien tuotteiden kuvat nettisivulta oman kännykkäni kansioon niin kaupassa oli kätevää vain vilkaista puhelimesta esim. sopivat leivonnaiset tai valmisruoat pakkauksen perusteella.

Pari hyväksi todettua perusruokaohjetta voisin tähän vielä lisäillä, tosin ilman kuvia, kun niitä ei tullut napattua...

Ei kommentteja: